Villkorat Körkort

Mitt körkort är indraget på grund av rattfylleri,
vad gör jag nu?


Det här kommer att gå jättebra. Vi hanterar cirka 20 st nya villkorade alkolås per månad. Vi lägger ingen värdering i vad som hänt utan kommer att lägga stor vikt vid att din tid med villkorat körkort, tills dess att du får vanligt körkort, ska bli så enkel som möjligt.

Innan du kan börja köra igen med villkorat körkort behöver stegen nedan utföras

1

ANSÖKAN

För att få köra med villkorat körkort efter rattfylleri krävs en ansökan till transportstyrelsen samt underlag från läkare. 
Vi guidar dig genom processen nedan.

LÄS MER OM ANSÖKAN

2

INSTALLATION

Innan installation kan ske är det några saker som är viktiga att ha koll på. 
Läs vår guide nedan eller kontakta oss efter beslut från Transportstyrelsen.

LÄS MER OM INSTALLATION

3

SERVICE & KONTROLLER

Beroende på din villkorstid följer en tid efter installation där det är viktigt att ha koll på vad som sker, så att du behåller ditt körkort efter villkorstiden.

LÄS OM SERVICE

Ladda ner vår PDF-broschyr

Ansökan för villkorat alkolås

För att få köra med villkorat alkolås efter rattfylleri ska en ansökan skickas in till Transportstyrelsen. Ansökan innefattar även ett synintyg samt ett läkarintyg. För att beställa blankett till ansökan klicka här: 

ANSÖKAN TILL TRANSPORTSTYRELSEN

Beställ sedan tid hos någon av de körkortsmottagningar vi rekommenderar för att slippa hålla koll på dessa tester själv. 

SE VÅRA PARTNERS

Vill du göra testerna på egen hand med läkare du själv väljer ska läkarintyg samt synintyg vara skrivet av en läkare som är specialist i psykiatri eller annan specialistläkare med god kännedom av missbruksfrågor.

Skicka in ansökan med läkarintyg och synintyg till Transportstyrelsen. Skulle intygen dröja kan du skicka in viljeförklaringen först och komplettera med intygen så fort du får dem.

Avvakta beslut.

Installation av alkolås

Så fort du får beslutet kan du boka tid med oss för installation av det alkolås du väljer. På beslutet framgår hur länge du kommer att få köra med villkorat körkort. Det är antingen 12 eller 24 månader.

Från och med att du får beslutet har du 4 veckor på dig att installera alkolåset. Vi prioriterar alltid dessa installationer och ser till att du har ditt alkolås installerat i god tid innan dessa veckor löpt ut.

Du måste göra en anmälan till den tillverkare du valt. Väljer du Dräger klickar du på knappen nedan så kommer du till anmälan. Väljer du en annan tillverkare kontaktar du bara oss så hjälper vi dig.

ANSÖKAN TILL DRÄGER

Installationen tar cirka 2 timmar och innan du hämtar bilen har vi en genomgång som tar cirka 30 minuter. Då går vi igenom vad du ska tänka på och hur man ska sköta låset för att det ska gå så smidigt som möjligt under din villkorstid.

Du får inte själv får köra bilen till oss för installation. Du får köra först då ditt körkort är utfärdat och alkolåset är installerat.

Installationen sker i vår verkstad på Ringvägen 50 alternativt hemma hos dig om du har ett uppvärmt garage vi kan vara i om det är vinter, sommartid räcker det med tak över huvudet.

Vi älskar att lösa problem – ring oss så hittar vi en lösning om det känns krångligt att få in bilen till oss.

VANLIGA FRÅGOR & SVAR

Vad kostar det att installera alkolås?

När du väljer att anlita oss för att installera alkolås kan du välja mellan alla godkända alkolås som finns på marknaden. Du kan välja mellan att köpa eller att delbetala ditt lås.

Vi säljer även begagnade alkolås för villkorade programmet. Har du eget företag är det vanligt att vi fakturerar företaget.

Beroende på valt märke av alkolås, bilmodell och villkorstid varierar kostnaden, men från 952 kr per månad. 

LÄS MER OM PRISER FÖR ALKOLÅS

Service & kontroller

Hur fungerar det att köra med villkorat alkolås under min villkorstid?

Alkolåset sparar alla händelser i en händelselogg. För att Transportstyrelsen ska få in resultatet av dina utandningsprov ska en service och kalibrering utföras på alkolåset med 6 månaders intervall. Har du alkolås i 12 månader blir det 2 st och om du har alkolås i 24 månader blir det 4 st.

Alkolåset kommer att säga till dig när det är dags genom att det står i displayen när du slår på tändningen så att alkolåset startar.
Alkolåset börjar påminna dig 7 dagar innan service och räknar sedan ner varje dag tills dess att du gör servicen. Skulle det vara så att du missar att göra denna service innan dessa 7 dagar har gått blir alkolåset blockerat. 

Vi har skapat en enkel instruktionsvideo som du hittar här. Självklart får du en personlig genomgång för vad som gäller för just dig och ditt lås när du väljer oss som verkstad.

Som kund till oss är dina behov i centrum