Guide för villkorat alkolås
Går du och funderar på hur det fungerar att köra med villkorat alkolås?
Vad måste man tänka på?
Vi har skapat en generell guide för villkorat alkolås så att du får reda på hur det fungerar! Vi besvarar de vanligaste funderingarna och ger tips på hur du ska tänka efter installation. Självklart kommer du att få en personlig genomgång när du genomfört installationen, som gäller för dig och ditt val av alkolås.
Se vår fantastiska kollega, Fredrik, berätta mer i vår film.
Vill du inte se filmen? Läs då vår guide nedan!
Guide för användning av villkorat alkolås efter rattfylleri
Man behöver inte starta alkolåset på något sätt utan du slår bara på tändningen i bilen så startar alkolåset.
Själva utandningsprovet skiljer sig åt lite på dom olika tillverkarna av alkolås men ambitionen är att man inte skall kunna fuska sig igenom ett test genom att blåsa med en ballong eller liknande. På Dräger skall man efter utblås suga tillbaka på och Malux skall man humma samtidigt som man blåser. Dignita vill att man skall blåsa ut suga tillbaka och blåsa ut igen. Exakt hur utandningsprovet går till i din bil och med ditt alkolås går vi igenom när alkolåset alkolås är installerat i din bil.
Efter att du utfört ett godkänt utandningsprov så startar du bilen och kör iväg, under tiden du kör så kommer det att komma slumpmässiga utandningsprov. Alkolåset kommer att pipa och visa i displayen att det är dags för ett utandningsprov. Från och med att det piper så har du 6 minuter på dig att utföra testet. Stanna gärna vid sidan av vägen om det är stökigt i trafiken men stäng inte av bilen om du gör det, låset tror då att du missat testet. När du väl är framme och stänger av bilen så startar något som kallas fristartstid. Det innebär att du kan starta bilen utan att blåsa inom 5 minuter från att du stängde av bilen.
Service & Kalibrering på alkolåset
För att Transportstyrelsen skall få in resultatet av dina utandningsprov skall en service och kalibrering utföras på alkolåset med 6 månaders intervall. Har du alkolås i 12 månader blir det 2 st och om du har alkolås i 24 månader blir det 4st. Alkolåset kommer att säga till dig när det är dags genom att det står i displayen när du slår på tändningen så att alkolåset startar. Alkolåset börjar påminna dig 7 dagar innan service och räknar sedan ner varje dag tills du gör servicen. Skulle det vara så att du missar att göra denna service innan dessa 7 dagar har gått så blir alkolåset blockerat. Det går då bara att starta bilen genom att kontakta oss och få en kod. Koden gör att du kan starta bilen 1 gång för att ta dig till verkstad för att göra en service.
Alkolåset sparar alla händelser i en händelselogg och är programmerat för att upptäcka manipulationsförsök. Skulle det vara så att alkolåset säger till att det är dags för service innan det har gått 6 månader så kan det bero på följande saker:
- Att du gjort för många test som inte är godkända. Att blåsa för kort eller få fel sätt är inte någon fara, endast utandningsprov med alkoholutslag räknas här.
- Att du missat dom slumpmässiga testen som kommer under färd.
- Att alkolåset tappat spänningen på grund av att du försökt koppla bort det eller att batteriet i bilen tagit slut. Se därför till att batteriet är i god kondition.
- Att det är något fel på alkolåset.
Dessa saker vill transportstyrelsen veta innan det har gått 6 månader, därför blir servicen tidigarelagd.
Har du frågor eller funderingar? Läs vår FAQ eller kontakta oss